Tycker du det är svårt eller jobbigt att klippa din hunds naglar? Det är synd att ha hamna i en sådan situation. Både för att det är väldigt påfrestande och obehagligt för både hund och människa, och för att situationen hade kunnat undvikas. I det följande tittar vi närmare på nagelns natur och hur du vänjer din hund vid att få naglarna klippta – utan obehagliga associationer.

 Nagelns natur

Många hundar bär sina naglar (eller klor som de också kallas) naturligt, genom att gå på olika underlag. Men om det bildas fler naglar än vad som är slitna måste ägaren hjälpa till genom att klippa hundens naglar. Hundens naglar består av ett yttre lager av horn, som kan vara genomskinligt, ljust eller mörkt. Under stratum corneum ligger det som i folkmun kallas för ”nerven”. På ljusa naglar kan ”nerven” ses som den rosa strålen inuti nageln. ”Nerven” består dock av flera delar, bl.a. nervvävnad som utlöser smärta om man skär för nära eller om man skulle ha otur och skär direkt i den, vilket man givetvis ska undvika. Vidare finns det blodkärl som ger den rosa färgen i de ljusa naglarna. Slutligen, vid basen av nageln finns ett litet ben som kallas nyckelbenet.

 Det är lätt att klippa naglar på valpar och unghundar, då den ”säkra, extra delen” av nageln är lätt att upptäcka, då den framstår som en välmarkerad liten spets. Om du bara trimmar den yttre, spetsiga delen av nageln händer ingenting. Hos vuxna hundar försvinner dock spetsen och nageln blir bara tjock överallt. Det gör att du inte har nagelspetsen som vägledning för hur mycket spik du kan ta bort hos den vuxna hunden. På ljusa naglar kommer man dock fortfarande ha den rosa ”nerven” som markör inuti nageln. Hunden rör sig bäst och har ett bättre välbefinnande när man också tar hand om hundens naglar och tassar. En ”tumregel” säger att när hunden står stilla på en plan yta får ingen av hundens naglar vila på ytan.

 Förtroende och tillvänjning

Valpar och unghundar är mest mottagliga för att lära sig och vänja sig, men även vuxna hundar kan lära sig ”nya konster” – även när det kommer till klippning och skötsel. Lika naturligt det är att lära hunden att komma, sitta och lägga sig, bör det vara att lära hunden att acceptera att röra tassar, få naglar klippta, bli sedd i munnen, få tänder borstade, rengjorda öron osv. .

 ”Knepet” med att vänja sig vid klippning och vård är:

  • Att börja tillvänjningen när hunden är en valp.
  • Att träna 5-10 min. flera gånger i veckan tills hunden litar på dig och är bekväm med situationen.
  • Att bibehålla hundens skötsel för att undvika stressiga, utdragna situationer där hundens päls är mycket filtrerad, naglarna blivit för långa osv.
  • Börja ”klippa och trimma träning” när hunden är trött och avslappnad. Du kan sitta på golvet bredvid hunden eller placera hunden på ett bord som är klätt med ett halkfritt material så att hunden står säkert på bordet.

 Få hundens självförtroende. Rör den över hela kroppen.

Börja med att röra och ev. borsta hunden på ett bekvämt och naturligt sätt samtidigt som du pratar vänligt med den. Hunden måste känna sig trygg och lära sig att lita på dig – oavsett vad du gör! Ge gärna hunden en tuggpinne eller godsaker medan du rör/borstar den. Stryk den längs nacken, ryggen, svansen, buken och ner för benen. Lyft tassarna och rör även och mellan trampdynorna. Beröm hunden när den är lugn. Använd inte våld utan säg helt enkelt ett bestämt ”nej” om hunden blir för rastlös. Om hunden är väldigt rastlös är det en fördel att ha två personer för uppgiften. Träna med korta intervaller och kom ihåg att det ska vara en trevlig upplevelse för hundar. Vän även hunden vid att röra vid öron, ögon, mun, tänder osv.

När hunden självsäkert låter dig röra hela dess kropp kan du börja klippa naglarna. Tänk på att nagelsaxen måste vara vass och av lämplig storlek (fråga din veterinär eller veterinär).

Börja med hundens bakben, där det är mindre troligt att den drar upp benen.

 

Börja gärna med ett bakben. Många hundar är mindre känsliga för beröring på bakbenen och detta kan ge er båda nödvändig framgång.

Stötta hela hundens tass och håll i utan att dra åt för mycket. Släpp inte taget även om hunden drar lite i benet. De flesta hundar slappnar av när de känner ett fast och lugnt grepp. Klipp en liten bit av naglarna medan du eller hjälparen pratar uppmuntrande till hunden. Tycker inte synd om hunden!

Nagelklippningen ska inte utvecklas till ett ”slagsmål”. Börja därför med att klippa naglarna på en tass om dagen, det gör manövern mindre påfrestande för både hund och ägare. Inspektera hundens tassar och naglar några gånger i veckan och klipp naglarna efter behov. Spiken ska skäras så att den ligger i nivå med ytan.

Var noga med att inte skära för nära blodkärl och nerver. En blödande nagel kan göra ont och den kan också vara ”porten” för en infektion. Det kan hända att man kommer lite för nära, och därför bör man ha tillgång till lite ”Blod Stop” (en produkt som kan stoppa en mindre blödning med omedelbar verkan från t.ex. en nagel).

NOTERA! Du måste ägna särskild uppmärksamhet åt lurviga raser som lätt ”gömmer” långa naglar. Var också extra uppmärksam på vilt och vargklor. Dessa klor behöver klippas oftare än de andra naglarna då de inte slits mot ytan när hunden rör sig. Faktum är att viltklor kan växa i cirklar och irritera hunden mycket! Tänk därför på att kontrollera hundens alla naglar minst var 7:e dag.

Välj din valuta
SEK Svenska kronor